Struktura kože

Bez kože ne bismo bili ono što jesmo. Ona nas štiti od spoljašnjeg sveta, učestvuje u održavanju temperature tela i proizvodnji neophodnog vitamina D i pomaže nam u interakciji s ljudima koje volimo. Međutim, istovremeno je i veoma osetljiva, pa iziskuje našu negu i pažnju kako bi ostala zdrava.

žena sa pegama

Struktura kože

Naš najveći organ sastoji se od tri dela:

  • Epiderm je površinski sloj kože. Stratum corneum (rožnati sloj) je spoljašnji sloj epiderma koji ima ulogu fizičke barijere koja štiti telo od negativnih spoljnih uticaja kao što su hladnoća, UV zraci i infekcije. Ostatak epiderma prvenstveno služi stvaranju kožne barijere.
  • Derma je srednji sloj kože u kom se nalaze krvni sudovi koji opskrbljuju spoljašnji sloj. U dermi se nalaze i folikuli dlaka, znojne žlezde i nervni završeci.
  • Hipoderma je najdublji i najdeblji sloj kože. Tu se nalaze masne ćelije koje služe kao zaliha energije i omogućavaju regulaciju telesne temperature.
Porodica se igra na plaži

Funkcija kože

Koža je naš najveći organ, koji obavlja čitav niz funkcija. Glavna funkcija kože je zaštita organizma od fizičkih negativnih uticaja kao što su trenje, hemikalije i infekcije, kao i od štetnih UV zraka. Osim što nas štiti od spoljnih uticaja, koža je i naš najveći čulni organ jer kroz nervne završetke u koži primamo brojne informacije o svetu koji nas okružuje. Reč je o osećajima koji variraju od toplote, hladnoće i bola do ugodnog dodira prijatelja i voljenih osoba.

Još jedna bitna funkcija kože je i regulacija telesne temperature. Koža sadrži približno 2–5 miliona znojnih žlezda, a u vrućim klimatskim područjima moguće je dnevno proizvesti do 10 ili više litara znoja radi hlađenja tela. U hladnim uslovima smanjuje se proizvodnja znoja i dotok krvi u kožu kako bi se očuvala toplota u dubljim organima.