Saznajte više o pelenskom osipu

U Bepanthen® timu razumemo da ništa nije vrednije od vaše dece i baš zato već više od 70 godina brinemo o njihovoj prekrasno nežnoj koži. Bebina je koža tanja, mekša i puno osetljivija od kože odrasle osobe. Ima i veću pH vrednost, što je čini osetljivijom na iritaciju. Premda je reč o pojavi koja je neugodna i za dete i za roditelje, pelenski osip je veoma čest i uz odgovarajuću negu se lako tretira. Ako vaše dete ima pelenski osip, nemojte misliti da ste u nečemu pogrešili - to nam se svima događa.

Udruživanjem naučnih saznanja i strasti prema brizi za zdravlje porodice, Bepanthen® tim razvio je Bepanthen® Baby mast za zaštitu dragocene bebine kože koja ne sadrži konzervanse, mirise, ni boje.

mama priča sa bebom

Šta je pelenski osip?

Pelenski osip se može pojaviti u bilo kom trenutku tokom perioda nošenja pelena. Većina beba u tom periodu može razviti pelenski osip, koji se obično manifestuje kao crvenilo, rane, otekline ili mrlje na detetovoj guzi, bedrima ili intimnim organima. Zahvaćeni delovi kože mogu biti i vrući na dodir.

Mama drži dete za ruku

Bepanthen® Baby mast posebno je razvijena za zaštitu nežne bebine kože od uzroka crvenila u području pelene. Sadrži lanolin i provitamin B5 koji nežno podstiče prirodno obnavljanje kože i održava je mekom i vlažnom.

Kako pelenski osip utiče na dete?

Beba može da bude uznemirena, da plače prilikom kupanja ili dodira ili da se noću često budi jer joj je nelagodno.

Uzroci pelenskog osipa

Najčešći uzrok pelenskog osipa je kombinacija prljave pelene i trenja. U dodiru s prirodnim, ali nadražujućim hemijskim materijama prisutnima u zdravoj mokraći i iritansima i enzimima iz stolice, osetljiva bebina koža postaje nadražena i krhka.

 

Beba plače pri promeni pelena

Stanje dodatno pogoršava čvrsto stisnuta pelena koja se trlja o kožu i tako uklanja zaštitne kožne lipide i zaustavlja protok vazduha. Ako se ne tretira, pelenski osip može dovesti do gljivične infekcije, kao što je infekcija koju uzrokuje Candida albicans. Kožu mogu nadražiti i neke vrste vlažnih maramica i proizvoda za čišćenje.

Pelenski osip češće se javlja:

  • ako je dete prevremeno rođeno
  • ako je dete bolesno
  • ako se dete oporavlja od vakcinacije
  • ako dete uzima antibiotike
  • ako dete ima proliv
  • ako dete prelazi na čvrstu hranu
  • ako je dete sklono naslednom ekcemu

Kada posetiti lekara?

Zapamtite da je pelenski osip izrazito čest i u većini se slučajeva brzo povlači uz odgovarajuću negu i malu pomoć Bepanthen® Baby masti. Ako se nakon nekoliko dana osip proširio izvan područja ispod pelene, ako je koža ispucala, a iz rane curi iscedak ili dete ima povišenu temperaturu, možda je došlo do infekcije. Ovi simptomi su takođe vrlo česti i nisu nužno razlog za brigu, ali trebalo bi da se obratite lekaru.

Mama menja pelenu